Bij een bruiloft komt veel symboliek kijken. Hebben jullie weleens nagedacht over de symboliek van kleuren tijdens een bruiloft? Ik vertel jullie er meer over!

Kleuren van de bruidsjurk door de jaren heen

Droom jij al jaren van een prachtige witte jurk of is jouw droomjurk gewaagd rood of zwart? Door de jaren heen zijn de kleuren van bruidsjurken flink aan verandering onderhevig geweest:

  • In de middeleeuwen waren bruidsjurken vaak zwart of donkerrood. Pas later was het gebruikelijk om een witte of gebroken witte bruidsjurk te dragen. De kleur wit werd namelijk als feestkleur gezien en daarnaast stond het voor onschuld en maagdelijkheid.
  • In de tijd van de Romeinen werd geel het meeste gebruikt, geel stond voor voorspoed. Bij de gele jurk hoorde zelfs een gele sluier die gewijd was aan de god van het huwelijk, genaamd Hymen.
  • Na de eerste wereldoorlog had men een versje bedacht over de kleur van de bruidsjurk: “Blauw geeft trouw, groen gaat aan de haal, wit brengt liefde, geel kijkt scheel, rood is brutaal, zwart de dood”.
  • Een zwarte jurk werd vooral gedragen in het begin van de twintigste eeuw. Dit had te maken met een verzwaring van de kerkelijke opvattingen.

Tegenwoordig hoeft je jurk niet meer wit of gebroken wit te zijn. Het modebeeld in de bruidsmode is veranderd en veel jurken zijn kleurrijker geworden. Favoriete kleuren van nu zijn roomwit, ivoor, mint, zalm, blauw, pastel en goudkleurige jurken. Waar kies jij voor?

bruidsjurken door de jaren heen

Kleuren op jullie bruiloft

Het was een tijdje heel simpel: dé bruiloftskleur was wit. Natuurlijk is wit ontzettend mooi, maar stiekem gaat ons hart ook wat harder kloppen van mooie kleuraccenten. Zijn jullie ook gek op kleur? Met de volgende tips sprankelen jullie samen op een kleurrijke bruiloft!

Kleuren kiezen en een kleurenschema creëren

Wanneer jullie gaan werken met kleuren is het aan te raden om een kleurenschema samen te stellen. In dit schema bepaal je de hoofdkleuren en accentkleuren. Belangrijk is om rekening te houden met het seizoen waarin jullie trouwen. Het is immers makkelijker om pastelkleurige accessoires te vinden in de lente dan in de winter.

Hoe ga je deze kleuren toepassen?

Zodra jullie een kleurenschema hebben gekozen kunnen jullie aan de slag met de invulling. Jullie kunnen de kleuren in ontzettend veel items verwerken, denk bijvoorbeeld aan de uitnodigingen, de bruidstaart, de bloemen en toffe accessoires.

Er is ontzettend veel te kiezen wanneer jullie gaan trouwen. Ik help jullie graag met het organiseren van jullie (kleurrijke) droombruiloft. Maak een afspraak voor een adviesgesprek, zodat we er samen naar kunnen kijken.

symboliek kleur trouwjurk